Concert: ’Kaleidoscopes’
Date: Zaterdag 19 oktober 2024
Start of concert: 20:00h, doors open from 19:30h
Location: Grote Kerk, Wageningen
Tickets: € 25/€ 15
Buy your tickets here!

Kaleidscopes
Laat je fantasie de vrije loop in dit caleidoscopische programma! Vanavond worden er composities gespeeld die veelal bestaan uit meerdere korte delen, waarmee steeds een ander gevoel, illustratie of atmosfeer wordt uitgedrukt. Bijzondere bezettingen en combinaties van instrumenten zorgen ook voor kleurrijke klankwerelden. Elk deeltje muziek opent zijn eigen muzikaal wereldje waarin je even kunt wegdromen.

We openen het slotconcert met Schulhoff’s ‘Five Pieces for String Quartet’ waarin je de veelzijdigheid en originaliteit van deze nog vrij onbekende componist hoort. Deze cyclus bestaat uit vijf delen die de invloed van jazz, expressionisme en volksmuziek combineren, elk met zijn eigen karakteristieke ritmische en harmonische kenmerken.

Het strijkkwartet wordt vervolgens aangevuld met een klarinet en piano in Prokofiev’s Overture on Hebrew Themes. Met deze bijzondere combinatie van instrumenten creëert de componist bijna een orkestrale klank. Het werk bevat veel volksmelodieën; het eerste thema, dat vaak door de klarinet wordt gepresenteerd, heeft invloeden van klezmer-muziek.

Poulenc’s Trio voor hobo, fagot en piano is een van zijn meest geliefde kamermuziekwerken. Het stuk kenmerkt zich door een speelse dialoog tussen de instrumenten, afgewisseld met lyrische momenten en typische Franse charme. In dit werk hoor je een mix van humor, elegantie en een vleugje melancholie.

In het Trio voor hobo, klarinet en fagot van Ibert hoor je vijf korte delen; elk met een eigen karakter, variërend van levendig en energiek tot lyrisch en ingetogen. Het zijn kleine pareltjes waarin elk instrument tot zijn recht komt, maar waarin je vooral de prachtige samenklank van deze drie houtblazers in volle glorie hoort.

We sluiten het festival af met één van de beroemdste werken van Dvorak: zijn befaamde ‘Dumky’ Trio. Dit zesdelige werk beeld verschillende Dumka’s (Slavische volksliederen) uit. Het is een meeslepend werk waarin een breed scala aan emoties en kleuren wordt uitgedrukt.

Programme

Erwin Schulhoff (1894-1942) – Five Pieces for String Quartet 
Iris van Nuland - violin
Enzo Kok – viool
Sedna Heitzman – altviool
Isaac Lottman – cello

Sergej Prokofjev (1891-1953) – Overture on Hebrew Themes op. 34
Gerbrich Meijer - clarinet
Iris van Nuland - violin
Enzo Kok – viool
Sedna Heitzman – altviool
Isaac Lottman – cello
Ramon van Engelenhoven – piano

Francis Poulenc (1899-1963) – Trio voor hobo, fagot en piano
Maxime Le Minter – hobo
Marlene Schwärzler – fagot
Ramon van Engelenhoven – piano

- break -

Jacques Ibert (1890-1962) – Cinq pièces en trio
Maxime Le Minter – hobo
Gerbrich Meijer - clarinet

Marlene Schwärzler – fagot

Antonín Dvořák (1841-1904) – Pianotrio nr. 4 in E mineur op. 90 ‘Dumky’
Emma Roijackers - violin
Joel Siepmann – cello
Michel Xie – piano