Michel Xie – piano

Foto: Marije van den Berg

Michel Xie is een Nederlandse klassieke pianist die zich heeft gespecialiseerd in de kamermuziek en als correpetitor. Afgelopen seizoen trad hij op in o.a. Wigmore Hall (London, VK), werd er een CD-opname uitgebracht met zijn duopartner Julie Park (altviool) onder Linn Records en ontving hij de Hodgson Fellowship aan de Royal Academy of Music (London, VK). Sinds november 2021 werkt Michel als freelance correpetitor aan het Conservatorium van Amsterdam met de klarinetklas van Arno Piters en vioolklas van Peter Brunt. Vanaf september 2023 zal hij deel uitmaken van het docententeam van het Conservatorium van Amsterdam als correpetitor. 

Michel is oprichter and artistiek leider een nieuw kamermuziekfestival in Wageningen, met de naam ‘Rhinegold Festival’. Een eerste succesvolle editie vond plaats in oktober 2022 en zal een jaarlijks terugkerend evenement worden. De tweede editie zal plaatsvinden op 12, 13 en 14 oktober 2023. 

Hij is afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam met een Bachelor of Music (2016) en Master of Music (2018) waar hij les kreeg van Frank van de Laar en Frank Peters. Daarna vervolgde hij zijn studie aan de Royal Academy of Music in London waar hij zich specialiseerde in ‘Collaborative Piano’. Hij is hier afgestudeerd met een Master of Arts (2020, DipRAM) en Advanced Diploma (2021). Daar studeerde hij o.a. bij Michael Dussek en James Baillieu. Tijdens zijn studie won hij de 2e prijs in de ‘Schumann Lieder competition’, de ‘Harold Craxton Prize’ voor kamermuziek en ontving hij de ‘Regency Award’ voor zijn bijdrage en uitzonderlijke studietijd aan de Academy.

Zijn studies werden financieel volledig ondersteund door Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds, Hendrik Mullerfonds, Stichting Niemeijer Fonds, Jacques Vonk Fonds, Stichting Bekker la Bastide Fonds, Muziekfonds Stringendo en Royal Academy of Music.

In Nederland won hij prijzen op het Prinses Christina Concours, Stichting Jong Muziektalent en de Vrienden Cultuurprijs. Dit heeft geleid tot concerten in binnen- en buitenland met o.a. Het Gelders Orkest en Orkest van het Oosten (tegenwoordig gefuseerd tot Phion).

Naast concerten geven, heeft Michel ook een passie voor lesgeven en het enthousiasmeren van klassieke muziek voor de jeugd. Dit doet hij bijvoorbeeld in de Classic Express, de rijdende concertzaal van het Prinses Christina Concours. Ook is hij jurylid van De Muziekwedstrijd, een online muziekconcours voor kinderen uit Nederland en België.

Dankzij Stichting Eigen Muziekinstrument heeft hij een eigen vleugel kunnen aanschaffen. Fondsen als Ars Donandi, Willem Mengelbergfonds en Heij-Konijnfonds hebben hem gesteund in verrijkende masterclasses bij o.a. Paul Badura-Skoda, Pascal Devoyon, Christopher Elton, Andrei Gavrilov, Matti Raekallio en Jan Wijn.