Foto: Marije van den Berg

Michel Xie is een Nederlandse klassieke pianist die zich heeft gespecialiseerd in kamermuziek en liedbegeleiding. Momenteel is hij actief in zowel Nederland alsook in het Verenigd Koninkrijk. Onlangs heeft hij een CD opgenomen met zijn duopartner Julie Park (altviool) dat in augustus 2022 zal worden uitgebracht onder Linn Records (Verenigd Koninkrijk). Ook heeft hij het afgelopen seizoen in Wigmore Hall gespeeld waar hij samen met Camilla Harris (sopraan) en Julie Park (altviool) optrad. Voor volgend seizoen 2021/2022 heeft hij de ‘Hodgson Fellowship’ toegewezen gekregen; hij zal hierdoor o.a. kamermuziek les geven aan de Royal Academy of Music. Ook wordt hij regelmatig uitgenodigd om als correpetitor te fungeren aan het Conservatorium van Amsterdam.

Michel is oprichter en artistiek leider van stichting ‘Klassiek in Wageningen’. Als eerste project zal deze stichting een kamermuziekfestival met de naam ‘Rhinegold Festival’ opzetten, dat op 13, 14 en 15 oktober 2022 zal gaan plaatsvinden.

Hij is afgestudeerd aan het Conservatorium van Amsterdam met een Bachelor en Master of Music waar hij les kreeg van Frank van de Laar and Frank Peters. Daarna vervolgde hij zijn studie aan de Royal Academy of Music in London waar hij zich specialiseerde in ‘Collaborative Piano’. Hij is hier afgestudeerd met een Master of Arts (DipRAM) en Advanced Diploma. Daar studeerde hij onder andere bij Michael Dussek and James Baillieu. Tijdens zijn studie won hij de ‘Harold Craxton Prize’ voor kamermuziek en de ‘Regency Award’ voor zijn bijdrage en uitzonderlijke studietijd aan de Academy.

Zijn studie werd financieel volledig ondersteund door Prins Bernhard Cultuurfonds, VSBfonds, Hendrik Mullerfonds, Stichting Niemeijer Fonds, Jacques Vonk Fonds, Stichting Bekker la Bastide Fonds, Muziekfonds Stringendo en Royal Academy of Music.

In Nederland won hij prijzen op het Prinses Christina Concours, Stichting Jong Muziektalent en de Vrienden Cultuurprijs. Dit heeft geleid tot concerten in binnen- en buitenland met o.a. Het Gelders Orkest en Orkest van het Oosten (tegenwoordig gefuseerd tot Phion).

Naast concerten geven, heeft Michel ook een passie voor lesgeven en het enthousiasmeren van klassieke muziek voor de jeugd. Dit doet hij bijvoorbeeld in de Classic Express, de rijdende concertzaal van het Prinses Christina Concours. Ook is hij jurylid van De Muziekwedstrijd, een online muziekconcours voor kinderen uit Nederland en België.

Dankzij fondsen als het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds en Stichting Eigen Muziekinstrument, heeft hij tijdens en na zijn studie altijd een geweldige vleugel tot zijn beschikking gehad. Fondsen als Ars Donandi, Willem Mengelbergfonds en Heij-Konijnfonds hebben hem gesteund in verrijkende masterclasses bij o.a. Paul Badura-Skoda, Pascal Devoyon, Christopher Elton, Andrei Gavrilov, Matti Raekallio en Jan Wijn.