Sedna Heitzman – altviool

Sedna Heitzman (20-06-2000) begon op haar vijfde met vioolspelen en is in 2012 toegelaten tot de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium Den Haag, waar ze vioolles kreeg van Koosje van Haeringen. In dit conservatorium volgde ze ook haar Bachelor opleiding bij Ilona Sie Dhian Ho. Naast viool ontwikkelde Sedna ook een enorme passie voor altviool. Zo kreeg ze sinds 2018 altvioolles van Liesbeth Steffens en volgt ze nu een Master opleiding bij Marjolein Dispa en Nobuko Imai aan het Conservatorium van Amsterdam.

Sedna is altviolist van het Viride Kwartet, dat is opgericht in 2017. Met haar kwartet is zij regelmatig te horen op allerlei concertpodia in Nederland. Het Viride Kwartet heeft in 2019 een stipendium ontvangen van het Kersjes Fonds, heeft mogen optreden bij het televisieprogramma Podium Witteman op NPO2 en live Spiegelzaal- en Avondconcerten mogen geven op NPO Radio 4. Sinds 2019 waren ze Kwartet in Residence bij de Zeister Muziekdagen en kregen daarmee de kans om nauw samen te werken met en lessen te krijgen van leden van het gerenommeerde Jerusalem Quartet. Sinds dit jaar is Viride een Residency gestart bij de Strijkkwartet Bièˆnnale Amsterdam en vormen ook een samenwerking met het Europese MERITA platform.

Naast haar eigen strijkkwartet is Sedna ook actief op zoek naar verdere samenwerkingen en projecten als kamermusicus. Zo heeft zij een aantal keren meegespeeld met strijkorkest Kamerata Zuid en was zij het afgelopen jaar tijdelijke invaller als tweede violist van het Matangi Quartet.

Sedna heeft meegedaan aan concoursen zoals het Nederlandse Vioolconcours (categorie Davina van Wely), waar ze de prijs voor de beste uitvoering van de opdrachtcompositie ontving, en het Prinses Christina Concours, waar ze in 2016 de 2e prijs in de Regionale Finale in Rotterdam won en de 2e prijs in de Nationale Finale met het Viride Kwartet in 2018. Wat recenter, in november 2021, behaalde Sedna de eerste prijs bij het Nationale Altvioolconcours en tevens de prijs voor de beste uitvoering van een Fantasie van Telemann.

Sedna bespeelt een viool die in 2015 is gebouwd door Wolfram Neureither en een altviool gebouwd door dezelfde bouwer in 2018.