Ramon van Engelenhoven – piano

Ramon van Engelenhoven (1995) begon op zesjarige leeftijd met pianospelen en volgde zijn studie aan het Conservatorium van Amsterdam, waar hij in 2019 zijn Master afsloot met het hoogst haalbare cijfer. Hij studeerde daar bij Frank Peters en werkte tevens met Jan Wijn en Naum Grubert. Hij heeft masterclasses gevolgd bij gerenommeerde musici als Alexander Gavrylyuk, Boris Berman, Pierre-Laurent Aimard en Paul Badura-Skoda.

Vanaf jonge leeftijd heeft Ramon prijzen gewonnen op verscheidene concoursen, waaronder de eerste prijs bij het Internationaal Steinway Pianoconcours (2012) en de eerste prijs bij het Prinses Christina Concours (2013). In 2015 won hij de Grand Finale van het Young Pianist Foundation Concours. Bovendien ontving hij daar als allereerste laureaat de ‘Grand Prix Youri Egorov’, een prijs die alleen wordt toegekend als de winnaar een talent is van internationale potentie. Tevens won hij de publieksprijs als finalist van ‘Dutch Classical Talent’ seizoen 19/20, waarvoor hij een tournee langs vooraanstaande Nederlandse concertpodia heeft gemaakt.

Ramon is vaak te horen op grote concertpodia, waaronder Tivoli Vredenburg, Muziekgebouw aan ’t IJ, Muziekgebouw Eindhoven en het Concertgebouw in Amsterdam, waar hij in 2023 zijn recitaldebuut maakte in de Amsterdam Piano Series. Buitenlandse optredens gaf hij onder andere in de Laeiszhalle in Hamburg en het Mariinsky Theater in Sint Petersburg. Als kamermuziekmusicus treed hij op met musici als Lucie Horsch, Laetitia Gerards en Sylvia Huang. Ook trad hij op met het Alma Quartet en Camerata RCO (leden Koninklijk Concertgebouworkest), met wie hij in 2023 een tournee door Noord-Amerika maakte. Tevens vormt hij een pianotrio met violiste Elise Besemer en cellist Clément Peigné.

Ramon werkte ook mee als pianist aan het veelgeprezen project ‘Toonzetters’, waarbij twintig nieuwe werken door jonge Nederlandse componisten door het hele land werden uitgevoerd in een uitgebreide tournee, met als bekroning een CD-opname bij het label 7Mountain Records in 2023. Naar aanleiding van dit project zal Ramon in aankomende seizoenen ook solo-pianowerken van Jan-Peter de Graaff en Ramin Amin Tafreshi in premiere brengen.

Hij soleerde met orkesten als de Philharmonie Südwestfalen, het Mariinsky Theatre Orkest, de Real Filharmonía de Galicia, Phion (Orkest van Gelderland), en het Noord-Nederlands Orkest. Hierbij werkte hij samen met dirigenten als Nabil Sheheta, Tianyi Lu, Ed Spanjaard en Rolf Verbeek.

In 2018 nam hij voor ‘AVROTROS Klassiek Presenteert!’ een CD op met werken van Chopin, Liszt, Skrjabin, Debussy en Poulenc, waarover de Volkskrant schreef: “De 23-jarige pianist duikt vol de diepte in” (vier sterren). Sindsdien is hij een graag geziene gast bij diverse radio- programma’s op NPO Klassiek. Ook was hij regelmatig op TV te zien en horen, zoals bij Podium Klassiek, met als hoogtepunt zijn debuut bij het Prinsengrachtconcert 2023 waar hij optrad samen met meesterpianist Paul Lewis.

Recent bracht Ramon een album uit met werk van Erich Wolfgang Korngold bij het label TRPTK. Naast originele pianowerken bevat het album ook arrangementen waarvoor hij toestemming heeft gekregen van de Korngold familie. De bladmuziek van zijn transcriptie van muziek uit ‘Das Wunder der Heliane’ zal officieel worden uitgegeven bij Schott Music.