Iris van Nuland – viool

Iris van Nuland (2002) uit Oss krijgt eind 2008 haar eerste vioollessen op de muziekschool Muzelinck en wordt daar vanaf juni 2011 opgenomen in de talentenklas. Haar hele middelbare schooltijd is ze, naast haar reguliere school in Oss, externe leerling aan de School voor Jong Talent van het Koninklijk Conservatorium Den Haag. De eerste jaren krijgt ze daar iedere zaterdag les van viooldocente Koosje van Haeringen en vanaf juni 2017 van Peter Brunt, hoofdvakdocent klassieke muziek viool. Na het behalen van haar VWO-diploma in 2019 heeft ze een tussenjaar genomen om veel viool te kunnen studeren. September 2020 is ze begonnen met de opleiding klassiek viool aan het Conservatorium van Amsterdam bij Peter Brunt. Vanaf september 2023 vervolgt Iris haar bachelorstudie klassiek viool bij hoofdvakdocent Maria Milstein.

Sinds 2023 is haar viool een Nicolò Amati uit de 17e eeuw, in bruikleen gegeven door Ronald Hoogeveen, voormalig concertmeester van het Radio Filharmonisch Orkest en haar strijkstok is een Duitse gouden strijkstok van Georg Walter Renz (Heinrich Knopf kopie uit 1930).

In 2024 wint Iris met het Otilka Quartet de tweede prijs tijdens de IX. Internationale muziekwedstrijd Triomf van de kunst te Brussel.
In 2023 wint Iris de Vioolbeurs van Het Kersjes Fonds, een van Nederlands grootste particuliere stimuleringsfondsen voor muziek. Het Kersjes Fonds reikt jaarlijks beurzen en prijzen uit aan uitzonderlijke Nederlandse muziektalenten.
Zie ook het persbericht.
In 2022 wint Iris de derde prijs en performanceprijs in de Oskar Back finale van het Nederlandse Vioolconcours, hét concours voor jong viooltalent. De jury meldt: “Zij vertelt met solistisch elan. Ze toont lef en persoonlijkheid.”
Enkele recensies: NRC, De Nieuwe Muze, violinist.com
In 2020 wint Iris de Nationale Finale van het prestigieuze Prinses Christina Concours, de belangrijkste prijs voor jonge klassieke musici. De jury spreekt over “Een leeuwin op de viool.”
In 2016 wint Iris het RTL4 tv-programma Superkids.
In 2013 wint Iris samen met celliste Emma van Schadewijk als Duo Decivo de Talentenjacht van het Concertgebouw Amsterdam.

Ook heeft Iris eerste prijzen gewonnen bij muziekschool Muzelinck, bij de Maassluise Muziekweek (2012 en 2013), bij de Kunstrally CrOss en bij het Prinses Christina Concours (2015 en 2020).