Coraline Groen – viool

Foto: Sjoerd Derine

Coraline Groen (1996), winnares van de Oskar Back Prijs en publieksprijs van het Nederlands Vioolconcours 2020, wordt beschouwd als een van de topviolisten van haar generatie. ,,Zeer stijlbewuste speler, gevoel voor de lange lijn, lef om de meest ingetogen klanken te produceren, eigenzinnige cadenzen, spannend en edel spel” waren enkele woorden van de jury. Als soliste was zij te horen met onder meer het Residentie Orkest, het Atheneum Kamerorkest en het Britten Jeugd Strijkorkest. In augustus 2022 zal zij als Young Artist in Residence bij de Muziekzomer Gelderland een aantal projecten ontwikkelen; onder andere zal zij het vioolconcert van Benjamin Britten uitvoeren met het Nationaal Jeugdorkest.

Coraline begon met vioolspelen toen ze drie jaar oud was. In 2019 behaalde zij haar masterdiploma bij Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag met een tien met onderscheiding voor ,,haar veelzijdigheid, creativiteit, en haar muzikale en inspirerende persoonlijkheid”. Ze studeerde tijdens haar bachelorstudie in Den Haag bij Peter Brunt, Philippe Graffin en in Londen aan de Royal Academy of Music bij Rodney Friend. Coraline won eerste prijzen op het Britten Vioolconcours en het Prinses Christina Concours, en de tweede prijs bij het Nationaal Vioolconcours Davina van Wely. Tijdens haar studie nam ze deel aan de academies van het Koninklijk Concertgebouworkest (2018/2019) en het Residentie Orkest (2017/2018). Bij onder meer de Gustav Mahler Academy, de Cambridge International String Academy en het Festival Jong Talent Schiermonnikoog volgde ze masterclasses. 

Als veelgeprezen kamermusicus is Coraline regelmatig te gast op festivals zoals het Internationaal Kamermuziekfestival Utrecht, ICMF Wassenaar, Stift Festival en het Delft Chamber Music Festival. Met zowel bajanspeler Robbrecht Van Cauwenberghe als pianist Rik Kuppen vormt zij een vast duo.
Sinds 2020 is zij a
ctief als tweede violiste bij het Koninklijk Concertgebouworkest.