Concert: ’Dedications’
Datum: Donderdag 17 oktober 2024
Aanvang: 20:00 uur, deuren open vanaf 19:30 uur
Locatie: Grote Kerk, Wageningen
Tickets: € 25 / € 15
Koop je tickets hier!

Dedications
Als musicus kan je bijna je hele leven wijden aan de muziek. Het professionele muziekleven begint vaak vanaf het conservatorium. In dit concert kijken we in het bijzonder naar de geschiedenis van ‘Conservatoire de Paris’ en de toewijdingen van componisten en conservatoriumstudenten. Na de pauze horen we twee gepassioneerde werken van Robert Schumann, beiden opgedragen aan zijn geliefde: Clara.

Bacewicz schreef het Vioolkwartet voor haar studenten aan het conservatorium. In dit stuk hoor je Poolse volksmelodien in terug en wordt er ingenieus omgegaan met de balans en verschillende rollen tussen vier violen. Bacewicz studeerde zelf compositie bij Nadia Boulanger in Parijs.

Na het vroegtijdig overlijden van Nadia’s zusje, Lili, wijdde Nadia Boulanger haar eigen leven vervolgens aan de muziek, met name als pedagoog. Zelf schreef ze haar meeste composities tot 1918 (het jaar dat Lili overleed). ‘Trois pièces’ is een van haar bekendste werken en zijn drie kleurrijke korte werken die haar compositiestijl uitstekend representeren.

Enescu was een klasgenoot van Nadia Boulanger, tijdens hun compositiestudie aan het Parijse conservatorium. Hij schreef zijn ‘Concertstück’ als een opdrachtcompositie voor een altvioolconcours binnen hetzelfde conservatorium. In dit stuk hoor je de virtuositeit van de altviool in volle glorie.

Debussy studeerde aanvankelijk piano aan het Parijse conservatorium, maar werd uiteindelijk een van de belangrijkste componisten die we kennen. Zijn stijl prioriteert klankkleuren en het creëren van sferen over muzikaal structuur. Hij werd benoemd tot bestuurslid van het conservatorium en een van zijn eerste taken was het schrijven van een compositie voor de klarinetexamens: ‘Première Rhapsodie’.

‘Widmung’, ook wel: toewijding, is oorspronkelijk het openingslied uit de liederencyclus ‘Myrthen’ door Robert Schumann. Deze cyclus gaf hij in 1840 als huwelijkscadeau aan zijn geliefde Clara. De tekst is een ode aan iemands geliefde en bestaat alleen maar uit superlatieve vergelijkingen. Pianovirtuoos Franz Liszt transcribeerde dit lied voor piano solo.

Twee jaren later, in 1842 en nog altijd smoorverliefd op Clara, schreef Robert zijn Pianokwintet. Ook dit werk was opgedragen aan Clara. Dit energieke meesterwerk is een van de bekendste composities van Schumann.

Programma

Grażyna Bacewicz (1909-1969) – Kwartet voor vier violen
Emma Roijackers – viool
Iris van Nuland – viool
Enzo Kok – viool
Sedna Heitzman – viool

Nadia Boulanger (1887-1979) – Trois pièces
Isaac Lottman – cello
Michel Xie – piano

George Enescu (1881-1955) – Concertstück
Sedna Heitzman – altviool
Michel Xie – piano

Claude Debussy (1862-1918) – Première rhapsodie
Gerbrich Meijer – klarinet
Michel Xie – piano

– pauze –

Robert Schumann (1810-1856) – Widmung (transcr. Liszt)
Ramon van Engelenhoven – piano

Robert Schumann (1810-1856) – Pianokwintet in Es groot
Enzo Kok – viool
Iris van Nuland – viool
Liselot Blomaard – altviool
Joel Siepmann – cello
Ramon van Engelenhoven – piano